Picture of e-učenja administrator
Europska inicijativa za obilježavanje tragedije na sveučilišnom kampusu u Keniji
by e-učenja administrator - Saturday, 25 April 2015, 09:18 PM
  EUA_Banner_PROTECT_FROM_ATTACKRektorski zbor Republike Hrvatske podržao je inicijativu EUA (European University Association) pod nazivom Protect Universities from Attack pokrenutu nakon terorističkih napada u sveučilišnom kampusu u Garissi u Keniji 2. travnja 2015., kada je ubijeno 147 studenata, a najmanje 79 ljudi je ranjeno.

Pridružujući se ovoj inicijativi, Rektorski zbor poziva sva hrvatska sveučilišta da se pridruže ostalim europskim sveučilištima u osudi bilo kakva oblika nasilja nad obrazovanjem te da minutom šutnje u ponedjeljak 27. travnja 2015. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu) odaju počast svim ubijenima, kao i svima koji su pogođeni napadima u Keniji te ostalim napadima na sveučilišta i sveučilišne vrijednosti diljem svijeta.

Ovim činom želi se upozoriti da je svaki čin nasilja ili napada na obrazovanje u suprotnosti s temeljnim sveučilišnim vrijednostima kao što su sloboda mišljenja i govora, tolerancija i autonomija, te da ono ugrožava temeljno pravo svake osobe na stjecanje kvalifikacija kojima će kasnije pridonijeti razvoju svoje zemlje i društva. Napadi na sveučilišta, studente i znanstvenike slabe i uništavaju akademsku slobodu te imaju razarajući učinak na istraživanja, nastavu i pristup obrazovanju, čime narušavaju i dugoročni razvoj društva.

Ovom inicijativom želi se istaknuti da je očuvanje slobode i sigurnosti sveučilišta i sveučilišne zajednice važno za osiguravanje napretka znanja te kulturni i znanstveni razvoj čovječanstva.You are not logged in. (Login)