Picture of Jakubec Bernard
UPOZORENJE!!! - crypto ransomware na portalima
by Jakubec Bernard - Tuesday, 14 April 2015, 10:42 AM
  Poštovani,

Nacionalni CERT je došao do saznanja da se poznati crypto ransomware širi preko hrvatskih web portala (INDEX, Večernji, Jutarnji, T-portal, NET.HR i dr.).
Do potencijalne infekcije može doći klikom miša na reklamu (banner) koja se nalazi na web stranici portala.
Postoje naznake da se moguće zaraziti samo posjetom web stranici portala, bez klika na reklamu. Kao što je već poznato, radi se o malveru koji po izvršavanju šifrira sadržaj na računalu (uključujući i eksterne i mrežne diskove) nakon čega napadači ucjenjuju žrtvu da otkupi ključ kojim ga je moguće dešifrirati. Savjet korisnicima je da u slučaju zaraze, ne plaćaju "otkupninu". Preporučuje se također osvježavanje operativnog sustava, antivirusnog programa, web preglednika kojeg koristite, te Adobe Flash i Java softvera, kao i redoviti backup podataka.


Isto tako kao riješenje za detekciju i blokiranje sličnih malicioznih programa CERT preporučuje HitmanPro.Alert program, kojeg možete skinuti s: http://www.antibot.hr/blog/hitmanpro-alert/ . Poželjno je da u svoj internet preglednik koji koristite instalirate i dodatak za blokiranje reklama.

Na linku: http://sistemac.carnet.hr/node/1510 možete pročitati o još jednom dodatnom koraku sigurnosti (onemogućavanje pokretanja izvršnih datoteka u mapama Appdata, odnosno u Local AppData).

Kao još jedan sigurnosni korak preporuka je na lokalnim diskovima uključiti System Protection (Control Panel -> System Protection -> Protection Settings), koji po definiranom radi sigurnosne kopije diskova. Na većini Windows 7 i 8.1 OS-ova ta opcija je uključena odmah na početku za C disk, za ostale diskove je potrebno uključiti po želji. Bez obzira ako Vam je ova opcija uključena i dalje je preporuka povremeno napraviti sigurnosne kopije Vaših datoteka. Detaljnije:
https://www.winhelp.us/configure-system-restore-in-windows.html .You are not logged in. (Login)